Flyt til Spanien - To-do-liste og guide til processen

Overvejer du at flytte til Spanien? I så fald er der jo en masse småting som ville være smart at få styr på, inden det sker. Her er først en kortfattet liste, hvor punkterne bliver uddybet længere nede.

  • Telefon, telefonabonnement og internet

  • NIE-nummer

  • Hvor har du bopæl? Hvor er du skattepligtig?

  • Sygesikring (og det blå sygesikringsbevis)

  • Forsikring

  • Find bolig eller lejlighed i Spanien

  • Bank

  • El og vand (forbrug)

  • Spansk skole

Casa Salinas a.JPG

Telefon, telefonabonnement og internet

Jeg har prøvet at flytte til udlandet et par gange (til Australien, til Norge og til Spanien). Og den ting jeg ville ønske at jeg havde haft bedre styr på inden jeg tog afsted, var hvilket telefonabonnement jeg havde.

Jeg havde et ekseptionel dårlig oplevelse med Fullrate, da jeg flyttede til Australien i 2018, med telefonregninger på 5000 DKK. Og hvor data kostede 100 DKK per mb?! Bare lige for at kridte banen op. Man kan virkeligt spare nogle penge, ved at gøre sig nogle overvejelser inden man tager afsted.

Min anbefaling

Husk på at dette er (i min optik) det ideelle setup. Man kan naturligvis vælge de gradbøjninger af det, som man ønsker.

  • Anskaf en telefon der kan have to simkort.

  • Anskaf et dansk abonnement der har dækning i Spanien. Jeg ville selv vælge 3 Mobil, da de har det her Roam Like Home. Og skru op for data, så I har så meget data tilgængligt som muligt.

  • Når I kommer til Spanien, så køb et simpelt simkort i lufthavnen, - igen med så meget data som muligt.

  • Gør jer bekendt med Messenger, WhatsApp, Google Hangouts eller andre ‘messaging apps’ inden i tager afsted. SMS’er er dyre på tværs af grænser!

Data

Jeg ved ikke om andre folk har vænnet sig lige så meget til 3G som jeg har. Men når man står i et fremmed land, og skal kommunikere på et fremmed sprog, så er det bare brugbart at have data tilgængeligt. Til kort, til oversættelser, til at Google efter anbefalinger, etc.


NIE-nummer

Et NIE-nummer i Spanien er lidt tilsvarende til vores CPR-nummer i Danmark. Det skal bruges alle mulige steder. Og det er lidt af en process at få fat i. Og der er ikke noget NemID i Spanien, - det handler meget om at møde op på politistationer, på kommunen, mv.

Så tag fat i den spanske ambassade i Danmark så hurtigt som muligt og sæt gang i processen.


Hvor har du bopæl? Hvor er du skattepligtig?

Måske kommer du til at have en indtægt, når du er i Spanien. Måske får du stadig noget løn. Måske modtager du noget pension. Måske modtager du et lille honorar for noget arbejde du laver for en klub eller noget i den dur. Og så er spørgsmålet jo, hvor du skal betale skat. Tommelfingerreglen er at du skal betale skat i det land du har bopæl. Så hvis du flytter bopæl til Spanien, så skal du i teorien betale skat til Danmark. Men der er virkelig mange regler på dette område. Kringlede regler! Så jeg ville anbefale at du først ringer til Skat (udlandsafdelingen) og får en snak med dem om situationen. Men jeg ville også anbefale at forsøge at finde en revisor som har styr på skatteforhold i Spanien. Ja, - sådan én koster nogle penge. Men der er to store fordele ved det:

  1. Vedkommende kan navigere alle de har kringlede regler, - og det gør det muligt at skrue situationen sammen så det er lovligt og fordelagtigt for dig.

  2. Du undgår at skulle bruge timevis på selvangivelser og skemaer.


Sygesikring - Det blå sygesikringsbevis

Dette er også et område, hvor jeg ikke har den store erfaring. Jeg ved at det er smart at ansøge om det blå sygesikringskort, hvilket gør det lettere og bedre at være på et sygehus i udlandet, som dansk statsborger. Men jeg er ikke sikker på, hvad der sker med én sygesikring, hvis man melder sig ud af Danmark.

Jeg anbefaler at man kontakter Borger.dk og snakker med dem om dette.


Forsikring - dansk eller spansk?

Jeg har kun erfaring med at have en dansk forsikring. Så jeg kan desværre ikke komme med de store anbefalinger her. Men det er noget der er rigtigt godt at have styr på. Især når man er i et fremmed miljø, - så er det smart at have et sikkerhedsnet spændt godt ud under én. Vi havde en gang en lejer der blev bestjålet for sit pas og sin pung på motorvejen i Spanien. Vedkommende havde ikke forsikring, hvilket betød at hun skulle igennem en kæmpemæssig mølle med at få familiemedlemmer til at overføre penge til en politistation og alt muligt. Så det er rigtigt smart at have styr på forsikring!


Find bolig eller lejlighed i Spanien

Det store skridt er jo, når man sidder i Danmark og forsøger at finde et tag over hovedet 2500km væk. Det er jo besværligt lige at smutte ned og kigge på et par ting.

Nu vil jeg ikke lægge skjul på, at vi selv udlejer et hus i Alicante, Spanien. Læs eventuelt mere om langtidsleje af vores hus i Alicante, Spanien her.

Vi har selv været ned og sætte det i stand og indrette det, - så møbleringen af det er udført af dansker. Hvorfor er det relevant? Det er det fordi at den spanske måde at bo på er forskellig sammenlignet med den danske. Folk bruger deres boliger på lidt anden vis. Her er et par livstilsforskelle fra Danmark til Spanien:

  • Sommerhalvåret har ekseptionelt godt vejr. Så terrasser kommer til at fungere som udvidet stuer. Man bruger dem meget mere.

  • Vinterhalvåret kan godt blive en smule koldt. Og pga. det gode vejr resten af året, så er der mange boliger der ikke har isolation eller aircondition der kan varme boligen op. I vores hus dernede, har vi kompenseret for dette ved at have to airconditions, som også kan varme op.

  • IKEA i Spanien er ret dyrt. Så i de fleste boliger kommer møbler ikke derfra, - men nærmere fra alle mulige forskellige markeder og sådan. Og det er fint nok og har sin charme, - men når man er vandt til møbler der har samme stil og er af fin kvalitet, så er det bare ikke det samme når man lander på en grim futon-sofa med blomstermønster.

Hvis du vil se hvad der ellers er dernede, så vil jeg først og fremmest anbefale at skrive til Alicante Holiday Rental. Det er én der hedder Karen fra England der har og driver det. Hun bor i Gran Alacant og hjælper med at udleje, vedligeholde og rengøre adskillige huse og lejligheder i området (bl.a. vores). Dermed har hun virkelig fingeren på pulsen ifht. hvilke muligheder der er. Hun er vildt dygtig og meget fair og jeg stoler blindt på hvad hun siger. Hun har ikke skuffet mig en eneste gang.

Men derudover så har jeg kun hørt noget om: www.idealista.com - hvilket skulle være Spaniens svar på Boligportalen. Jeg har dog hørt at det er vigtigt at man ser boligen man skal leje med sine egne øjne, inden man underskriver eller betaler depositum.

For mere information om at finde lejlighed i Spanien, så synes jeg er dette blogindlæg opsummerer rigtigt mange utroligt fine ting: Blog-Uno’s blogindlæg om at finde lejlighed i Spanien.


Bank

Det er smart at have en Spansk bank. Det gør adskillige ting lettere: Oprettelse af abonnementer, overførsler til håndværkerer og sådan noget. Det er smart at finde en bank der har en filial tæt på hvor man bor, da der er meget med at møde op i banken dernede. Så find en bank tæt på der hvor I kommer til at bo, og tag kontakt til dem.

Vi bruger selv Banco Sabadell, - hvilket har været en fin nok oplevelse for os.


Hvad koster El og vand (forbrug)?

Dette er endnu et spørgsmål vi får tit.

I grove træk:

  • Vand er billigt.

  • El er dyrt.

  • I vores hus ligger forbruget mellem 1 og 2 euro om dagen (og det højeste vi har set er 3 euro om dagen, over en periode på 14 dages tid).

  • Vand koster cirka 1/3 af det som el koster.


Find en spansk skole

Dette er et spørgsmål jeg tit får. Og jeg har desværre ingen erfaring med det og ved derfor meget lidt om det. Jeg plejer at henvise til dette blogindlæg: Blog Uno’s blogindlæg om at indmelde sig i en skole i Spanien.


Er du interesseret i bolig i Gran Alacant, lidt syd for Alicante?

I så fald… Så læs enten mere om langtidsleje i Spanien.

Eller skriv til os her: